Behandelingen

Kinesitherapie wordt toegepast om mensen met houdings- en bewegingsklachten zo goed mogelijk opnieuw te laten functioneren. Dit gaat van activiteiten uit het dagelijkse leven, zoals boodschappen doen en werk hervatten, tot sporten op niveau.

Via een combinatie van passieve behandeltechnieken (mobilisatie, stretching, harmonische technieken…) en actieve oefentherapie wordt gestreefd naar een verbetering en optimalisatie van de beweeglijkheid, kracht, stabiliteit en de algemene fysieke conditie.

Voor onderstaande behandelingen kan u bij ons in de praktijk terecht. Mocht u hierover vragen hebben of twijfelen of uw aandoening door ons behandeld kan worden, neem vrijblijvend contact op.

Sportkinesitherapie
Sportkinesitherapie

In de sportrevalidatie staat het onderzoek en de behandeling van sportgerelateerde blessures centraal, dit zowel bij recreatieve als competitieve sporters.

Naast de behandeling van blessures is ook preventie en advies van cruciaal belang.

Via sportspecifieke oefeningen, stabilisatietraining, stretchtechnieken, taping,… wordt gestreefd naar een zo snel mogelijke sporthervatting op een veilige en verantwoorde manier.

Voorbeelden van veelvoorkomende sportblessures: spier- of peesscheur, enkeldistorsie, kruisbandruptuur, schouderluxatie, overbelastingsletsel,…

Lymfedrainage
Lymfedrainage

Ons menselijk lichaam bestaat voor 2/3 uit vocht dat zich in en rondom de lichaamscellen, bloedbanen, lymfebanen en hersenbanen bevindt. Als gevolg van ziekte, stress of een letsel kan dit vocht zich zichtbaar of onzichtbaar opstapelen (oedeem). Via de massagetechniek ontwikkeld door Dr. Vodder kan de afvoer van het eiwitrijke lymfevocht volgens de lymfebanen ondersteund worden.

De manuele lymfedrainage op wijze van Vodder wordt meest toegepast bij lymfoedeem dat ontstaat na het verwijderen van lymfeklieren in oksel, lies of hals (vb. bij borstkanker, melanoom,…). Andere toepassingen zijn echter ook mogelijk.

Meer info: www.mldv.be

Handrevalidatie

Onze handen zijn het kostbaarste gereedschap dat we bezitten en problemen of letsels hierbij hebben vaak een grote invloed op ons dagelijks functioneren. We kunnen veel verschillende dingen doen met onze handen. Ze moeten kracht kunnen geven, maar ook heel fijne precieze bewegingen kunnen uitvoeren. Hierdoor is de anatomie van pols en hand zeer complex en kunnen allerhande letsels of gebreken hieraan optreden. Een handtherapeut heeft zich gespecialiseerd in deze anatomie en in de verschillende pathologieën, zoals fracturen van pols en hand, reuma en artrose, ziekte van Dupuytren, peesletsels, CRPS, carpal tunnel syndroom, enzovoort.

Postnatale oefeningen
Perinatale kinesitherapie

In de prenatale kinesitherapie wordt de bevalling voorbereid en kunnen eventuele klachten ten gevolge van de zwangerschap, zoals rug- en nekpijn en bekkenklachten, opgespoord en behandeld worden. Na de bevalling worden postnatale oefeningen aangeleerd om het spierkorset en -evenwicht te herstellen en de algemene fitheid opnieuw te verhogen. Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan het correct gebruik van de bekkenbodemspieren.

Orthopedische revalidatie

Orthopedische aandoeningen zijn klachten en blessures van het bewegingsapparaat. Gewrichten, pezen, ligamenten of spieren kunnen problemen veroorzaken in bovenste of onderste lidmaat, of kunnen rug- en nekklachten veroorzaken.

Dit kan het gevolg zijn van overbelasting (tenniselleboog, jumpersknee, trapeziussyndroom, achillespeesontsteking,…) of van een trauma of operatie (vb. heup- of knieprothese, meniscusoperatie, kruisbandruptuur, schouderathroscopie).

Geriatrische kinesitherapie

Aangepaste oefeningen om de basisconditie en spierkracht te onderhouden, dragen bij de oudere populatie toe aan valpreventie. Eveneens ondersteunt actieve oefentherapie het zo lang mogelijk zelfstandig blijven in de dagdagelijkse handelingen.

Respiratoire kinesitherapie

Autogene drainage kan hulp bieden bij problemen ter hoogte van de luchtwegen.

Cardiale revalidatie

Revalidatie na hartaandoeningen.

Neurologische kinesitherapie

Oefentherapie wordt toegepast bij neurogene aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson, Multiple Sclerose of na een hersenbloeding.

Kinesitherapie bevordert het herstel bij perifere neurologische aandoeningen (vb. dropvoet).

Reumatische aandoeningen en chronische ziektes

Specifieke behandeltechnieken en/of actieve oefentherapie ondersteunen het functioneren en actief participeren bij reumatische aandoeningen (vb. reumatoide artritis, spondylartropathie, osteoporose) en chronische aandoeningen zoals CVS, fibromyalgie,…